Situated on a corner lot the house is bordered on two sides by mature trees. The design and site orientation allows for maximum natural light exposure. A two-storey glass volume on the front of the house brings light into the library, stairwell and living areas. Sliding glass windows open the living, kitchen and dining areas to the south and west gardens, allowing the prevailing breeze to flow through the house in the summer. Along with concrete floors this provides an effective natural cooling system. Radiant heat on the slab warms the house in the winter and can be supplemented with an electrical heating system built into the concrete. A water feature bisecting the first floor adds tranquility and creates a deeper connection to nature. Architectural styling, organic materials and textures, both intimate and public garden spaces, result in a home that will enrich daily living for many years to come.